štvrtok 20. júla 2017

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ? Príbeh dňa, keď tím Sky rozcupoval pelotón

Slnečné lúče sa v utorkovom dopoludní opierajú do barokových fontán na námestí v Tarbes a sprevádzajú poslednej chvíle pokoja. "Prečo ten voľný deň nemohol trvať dlhšie ako 24 hodín," uľaví si Zdeněk Štybar na Twitteri.

Nie, nemohol. Už čoskoro sa totiž Tour zdvihne k nebesiam. V diaľke čnie Pyreneje. A na konci tohto dňa, až u španielskych hraníc, na nich čaká prudké bet365 bonus a dlhé stúpanie, ktoré pelotón Tour objavuje vôbec po prvýkrát.

Do La Pierre Saint Martin.

Pozdĺž starých drevených stĺpov na elektrické vedenie sa jazdci vydávajú stále vyššie, až k cieľovej dedine, kde bečí ovce, kde sa na skale pasú kravy, medzi autami po behujú sliepky a tu…áno, tu za pódiom pre víťaza dokonca aj ošípané.

Neďaleko odtiaľ je opátstva, kde kedysi žila rodina Aramits.Jej najslávnejšie člen niesol meno Henri a stal sa predobrazom pre legendárneho literárneho mušketiera Aramisa.

Tak teda do strehu, páni.

"Sommet 15,3 km," zvestuje žltá cedule. Tak ďaleko je od úpätia výšľapu na vrchol. Stúpanie až 10 percent bolí. Kľukatiacu cesty tú dostala kvôli Tour nový kabát, asfalt sa pod kolesami áut ešte drobí a občas aj rozteká. Aj tu, vysoko v horách, je 26 stupňov.

Tím Movistar diktuje tempo pre svojho lídra Quintana, ale všetkého len do času. Partia Sky preberá iniciatívu a čoskoro hrá v čelnej skupine presilovku. Leopold König si z nej vystupuje 11 kilometrov pred cieľom. "V tej horúčave som sa úplne najlepšie necítil.Radšej som pošetřil sily na zajtrajšok, "povie neskôr.

Stále však sú tu z jeho stajne Po els, Thomas, Porte…a Froome. A tí roztrhajú skupinu na kúsky.

Deň mnohých padlých hviezd

Obrie transparenty v ďalšej zákrute velebí mená domácich hviezd. Lenže toto nie je deň Francúzov.


"Pinot en difficulté."

"Bardet en difficulté."

"Péraud en difficulté."

< p> Jedného po druhom odškrtáva hlásateľ francúzskej hrdinu vlaňajšieho ročníka, ktorí odpadajú z vedúcej skupiny a sú "v ťažkostiach".

Ale z jeho úst zaznie tiež: "Nibali en difficulté!"

Obhajca titulu Nibali tuhne, prepadá sa.Obskakujú ho domestici z tímu Astana, ale vzkriesiť ho je pre nich rovnako nesplniteľnú misií, ako keby mali sami dotlačiť do cieľa kamión plný kamenia. Taliani strata narastá: minút a, dve, tri. Jeho šéf Alexander Vinokurov nahlas priznáva: "Túto Tour nevyhráme."

Kráľ je mŕtvy…

…a nech žije (staronový) kráľ?

Chris Froome šliape ďalej ako neomylný stroj. Už aj Alberto Contador sa potáca. Nemôžem dýchať, necítim nohy, zúfa si v duchu Španiel. "Čudujem sa, koľko síl Giro Albertovi vzalo," prednesie Froome po etape.

Rovnako Teja Van Garderen, líder BMC, už odpadá.Zostali vpredu len tri: Froome a Porte zo Sky proti Quintana z Movistar.

A potom Froome, kráľ predminulého bet 365 ročníka Tour, vystrčí nos spoza chrbta svojho austrálskeho parťáka a uteká aj Quintana. Šesť kilometrov pred cieľom je sám!

Čo nasleduje, možno označiť mnohých výrazy. Zničujúci útok. Drvivý úder. Deklasované protivníkov.

Brit prechádza zužujúci sa uličkou divákov, ktorých rev mu znie ako osla vný chorál. Správy, ktoré dostáva do vysielačiek o narastajúcej strate protivníkov, sú pre neho ešte krajší hudbou. Nie, tomu snáď ani nechce veriť.O toľko že naozaj vediem? "Aj pre mňa je až nepochopiteľné, aké veľké rozdiely boli," prizná po etape tiež König.

Od čias Lance Armstronga si v prvej polovici Tour žiadny jej vládca so súpermi takhle nepohrál.

A teraz: Všetci proti Sky?

Cieľ. Tisíce nadšených divákov, ktorí obsypali aj okolité skály.Brit zdvíha ruky nad hlavu, ukáže široký úsmev, v omámení zakloní hlavu. "Nemám slov," hovorí.

Porazil Quintana o 1:04 minúty, van Garderen o 2:30 minúty, Contadora o 2:51 minúty a Nibaliho o 4:25 minúty!

Už len keď tieto čísla vyslovíte , znie to až nepredstaviteľne.

do chvíle, než sa začali pazúry do La Pierre Saint Martin, bola to Tour de France s najv� �čším počtom vážnych kandidátov na titul za posledné roky.

Zato teraz?Fantastická štvorka? Alebo dokonca Veľká päťka? Teraz je to Froome - a za ním húf prenasledovateľov.

Vedie Tour takmer o tri minúty!

Alberto Contador je po etape zdrvený. "Stále nemôžem dýchať," hovorí.

bet365

Vincenzo Nibali priznáva: "Dnes som nebol ani malým bratom Nibaliho z minulej Tour."

Nairo Quintana, muž z andských hôr, nasadí svoj tradičný poker face a prednesie: "Bolo na mňa dnes až moc horúco. Froome a Sky nasadili veľmi rýchle tempo. Froomův rytmus bol pre mňa príliš rýchly.Zahltil som sa. "

Všetci akoby si pokladali tri otázky:

Čo to s nami Froome a Sky vykonali?

Prečo sme my sami zlyhali?

A čo s tým v ďalších dňoch ešte môžeme urobiť?

"Bol to pre mňa strašný deň, v kt orom Froome demonštroval svoju autoritu," hovorí španielsky El Pistolero. Jeho športový riaditeľ Steven De Jongh však odmieta zložiť zbrane: "utŕžil sme ťažký úder. Ale všetci vieme, akým je Alberto bojovníkom. Budeme hľadať akúkoľvek príležitosť, v každej etape, aby sme túto stratu skúsili eliminovať. "

Snáď len Teja van Garderen, ako jediný predchádzajúcich vyzývateľov Frooma, je toho dňa relatívne spokojný. "Mohlo to byť lepšie, mohlo to byť aj horšie.Hlavné je, že som v hre o pódium, "prehodí Američan v kopci nad cieľom, kde je zaparkovaný autobus BMC.

A zatiaľ pri autobuse Sky…

Dave Brailsford ani nedáva najavo údiv nad tým, čo sa jeho tímu podarilo. Spokojnosť, to áno. Ale údiv? Všetko išlo predsa tak, ako sme si naplánovali, nie?

"Náš bet365 mobil plán bol, že najprv necháme pracovať Movistar. Že potom budeme mať početnú prevahu v čelnej skupine. Že potom s nami zrejme zostane len Quintana. Že aj tomu Chris ujde. A všetko to sa nakoniec aj stalo, "odrieka pokojným hlasom.

" Chlapci, usmejte sa do foťáku, "volá na jazdca Sky, vychádzajúci sa na trenažéroch, starší britský fanúšik v tričku, na ktorom má robota z hviezdnych vojen. Ide o príznačné tričko.Dnes to bolo v ich podaní až robotické.

Froome si kráča na pódium pre žltý dres. Francúzsky reportér sa ho vzápätí spýta: "Zavraždil ste dneškom tohtoročnej Tour?"

Rozpačito reaguje: "Nie, to si nemyslím."

Leopold König vyjde zo sprchy a hlási: "Chlapci sú nadšení. Vnútri autobusu panuje eufória. Ale umiernená. Stále máme do Paríža ďaleko. "

Stále zostáva 11 etáp, šesť z nich vo veľhorách. Z Tour 2015 sa teraz môže stať súboj "Všetci versus Sky", v ktorom sa partia Sky bude usilovne brániť proti alianci i naprieč stajňami.

"Môže to tak byť," odsúhlasí König. "Dosť sme im to znepríjemnili a oni nám to budú chcieť čo najviac oplatiť."

Ale…budú sa chcieť jazdci tímu Sky len brániť?

Alebo si povedia, že najlepšou obranou je útok?

bet365 stavky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára