piatok 21. júla 2017

Kráľ: Kauza Ružičku nesúvisí s hokejom plošne. S korupciou sa nestretol

Král pred domácim majstrovstvami sveta kouča Růžičku podržal. "Keby som ho odvolal, bol by som šašo," vyhlásil niekoľko dní pred štartom vrcholného turnaja.


Růžička už pritom bol zaťažený obvineniam podnikateľa Miroslava Palaščák, ktorý si bývalého slávistického manažéra a trénera natočil skrytou kamerou, ako sa bavia o tom, že sa Růžička o mladého Palaščák "postará", keď otec dá klubu sponzorský dar.

Růžička začiatok kauzy ustál. Rezignoval až potom, čo Radiožurnál prišiel so svedectvom ďalších rodičov, podľa ktorých slávny hráč a teraz tréner bral peniaze aj v iných prípadoch.

Krá� �a zastihli nové informácie a zásadný posun v celej veci vo Švajčiarsku, cestou si rozmýšľal varianty riešenie.V noci po návrate domov sa zoznámil s reportážou a v stredu po rokovaní s kolegami vyhlásil, že "situácia je v tomto smere neúnosná."

Růžičku by teda vedenie hokejového zväzu aj tak odvolalo. Spoločne s Růžičkom končí tiež celý realizačný tím. Nové asistentov si bude mať právo vybrať až nový kouč, ktorého mene sa zatiaľ výkonný výbor nezaoberal. Možné kandidátmi budú funkcionári preberať až na ďalšom zasadnutí. "Nie sme stavkovanie online pod tlakom," vysvetlil Kráľ. (viac čítajte TU)

Dôvody pre Růžičková odvolanie sú vraj podobné tým, ktoré uviedol tréner v utorkovom vyhlásení "Je zrejmé, že to celé významne poškodzuje český hokej ako celok. Nehovorím o názor na vec.Ctím - a hovoril som to vždy - prez umpciu neviny, "povedal Kráľ.

Český zväz ľadového hokeja podľa neho stavky online nemôže nahradiť orgány činné v trestnom konaní. Keby sa podozrenie z protežovania alebo korupcie objavilo na úrovni reprezentačných tímov, rovnako by sa Kráľ a spol. museli obrátiť na políciu.

"Zástupcovia klubov odmietajú niektoré názory, že toto je problém českého hokeja plošne. Zdôrazňujem, že došlo k situácii v úplne konkrétnom klube a týka sa konkrétneho trénera, "uviedol prezident zväzu.

" Aféra podkopáva dôveru u najširšej verejnosti. Vláďa Růžička bol - a snáď ešte bude - ikonou českého hokeja, hrdina národa. Moja spolupráca s ním bola vždy na profesionálnej úrovni.Počkáme si na výsledky vyšetrovania, prajeme si, aby sa očistil, "dúfa Kráľ.

Zväz: Problém výchovného sa týka obmedzeného počtu detí

Šéf českého hokeja spolu s Bedřichom Ščerbanem a Alešom Pavlíkom, kolegami z vedenia, obhajoval na viac ako hodinovej tlačovej konferencii tiež odstupné za hráča, ktoré sa v mládežníckych kategóriách označuje ako "výchovné" a môže stať v pozadí "korupčného" rokovania rodičov a trénerov.

"Tento problém sa týka veľmi obmedzeného počtu detí," podotkol Kráľ s tým, že on sám je proti "tabuľkám".Podľa Ščerbana je tabulkovné v hokeji dlho. "Za ma musela v roku 1985 platiť Dukla Jihlava osemdesiat tisíc korún."

Pavlík zdôraznil, že ak by sa výchovné zrušilo úplne, prenesú sa náklady na rodičov.

"Hokej dostal vlani od štátu osemdesiat miliónov korún a máme 22 400 detských hráčov, takže to vychádza tristo korún mesačne na jedného malého hokejistu, "uviedol prezident Kráľ. "Ale to by nemali rozhodco via, výstroj, zrušila sa reprezentácie. Taká je realita. "

Muži z vedenia hokejového zväzu potom opakovane odmietli, že by sa stretli s korupciou. Kráľ na priamu otázku odpovedal, že nikdy mu úplatok ponúknutý nebol a nikdy peniaze ani nevzal.Za jeho éry vraj boli všetky podobné prípady len v rovine podozrenia bez konkrétnych dôkazov. "Neuvažujeme o žiadne protikorupčnej komisii."

Kráľ však pripustil, že súčasný systém dáva priestor pre akýsi "klientelizmus" zo strany rodičov. "Zaujíma ma, aká obvinenia sa objaví, ale je to vec klubov. Musí si to riešiť šéfovia jednotlivých celkov. "

Otázka je, ako sa Kráľ a spol. postaví k celej veci, ak sa kauza skutočne rozrastie do obrích rozmerov. On sám sa k rezignácii nechystá. Zatiaľ.

stavky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára